Joost Batelaan – piano

Joost Batelaan (Bodegraven, 1943) verdiende als 13-jarige pianist zijn eerste honorarium met het begeleiden van een balletgroep in Alphen a/d Rijn. Hij werd een veel gevraagde barpianist in de restaurants van de regio. Al snel werd hem duidelijk dat samenspelen met anderen leuker was dan alles alleen doen. Zo werden in 1958 te Bodegraven (gelegen aan de Oude Rijn) de Rhine Town Dixie Preachers geboren. Een zeer succesvolle formatie met uiteindelijk meer dan 1000 optredens.

Om de studie economie te financieren speelde Joost ook in kleinere bezetting op veel huisfeesten en kwam als toetsenist bij het trio Adri Troost terecht. Er volgden een paar jaar hard werken in binnen- en buitenland voor volle zalen en afgeladen clubs. Een korte periode als begeleider van Ansje van Brandenburg in haar “Winkeltje” was een aardige afwisseling.

Voor een leraar economie op een middelbare school is het niet mogelijk dag en nacht piano te spelen. Toch gingen veel muzikale activiteiten door, zoals (school-)ensembles. De klassieke muziek ging een grotere rol spelen. Een baroksextet, een pianotrio en uiteindelijk een tango-ensemble gaven veel speelplezier. Het klassieke pianotrio ging zich toeleggen op wat “lichtere” stukken en werd een bekend salontrio: het Rosa Trio met een spectaculair repertoire en veel optredens.

Het spelen in de Rotterdamse swingband Bright Selection leidde tot een positie als pianist in de Rotterdamse Senioren Bigband en het combo dat uit SBB-leden werd gevormd.

In Dordrecht speelt hij ook nog in het Ron Fobler combo.

« Terug